Jeg boede engang i en lejlighed med en lillebitte altan. Mit havearbejde bestod af nogle få potteplanter, som jeg havde stående på altanen i et forsøg på at få lidt natur ind i mit liv. Men jeg har altid drømt om at have en rigtig have med blomster, grøntsager og måske endda et par dyr. Endelig købte jeg sidste år et hus med en stor gårdsplads. Den var perfekt til at starte min drømmehave. Jeg startede med at plante nogle blomster og grøntsager. Derefter tilføjede jeg et par høns og til sidst et bistade. Nu er min have mit lykkelige sted. Jeg elsker at tilbringe tid udenfor, omgivet af naturen. Og det er alt sammen takket være, at jeg endelig har fået min egen have – min helt egen naturhave

Men hvad er en naturhave egentlig? En naturlig have er en have, der arbejder med naturen i stedet for at modarbejde den. Det betyder, at du skal bruge hjemmehørende planter, der er tilpasset dit klima og din jordbund. Det betyder også, at du skal bruge økologisk havebrug, f.eks. kompostering, til at gøde din have uden at skade miljøet. Endelig er en naturlig have en have, der giver levesteder for dyrelivet. Ved at plante hjemmehørende blomster og træer kan du tiltrække fugle, bier og sommerfugle til din have. At anlægge en naturhave er en god måde at nyde naturen på og samtidig hjælpe miljøet. Så hvis du er på udkig efter en mere bæredygtig måde at have en have på, kan du overveje at anlægge din egen naturhave.

Fordele ved en naturhave

Der er mange fordele ved at dyrke haven naturligt. For det første er det mere bæredygtigt end traditionelt havearbejde. Ved at bruge hjemmehørende planter og økologiske metoder skader du ikke miljøet. For det andet er naturlige haver gode for dyrelivet. Ved at plante hjemmehørende blomster og træer kan du tiltrække fugle, bier og sommerfugle til din have. At skabe et levested for dyrelivet er en god måde at hjælpe miljøet på. Endelig er naturlige haver ganske enkelt smukke. Der er intet bedre end at være omgivet af naturen i sin egen baghave.

Hvis du er interesseret i at anlægge din egen naturhave, er der et par ting, du skal være opmærksom på. For det første skal du vælge hjemmehørende planter, der er tilpasset dit klima og din jordbund. For det andet skal du bruge økologiske metoder til at gøde din have uden at skade miljøet.